Just another WordPress.com site

Vagy négy-öt évet.

A republikánus szenátornak nem a fogalmazása a legmegdöbbentőbb, hanem annak időzítése. Már-már hasonlatosan tragikomikus az RTL televízió hirtelen megvilágosodásához. Ez a csatorna 2010-től a reklámadó meglebegtetéséig, csak és kizárólag bulvár híradót gyártott. Legkeményebb kormánykritikája a téli kátyúzás mentén zajlott, abban is kiemelve az időjárás és a kátyúkat kikerülni képtelen kormányzók felelősségét.

Valahogy ilyen érzés fog el bennünket, mikor a szenátor, előre megfontolt szándékkal elmondott, és tudatosan provokáló kijelentése fölött merengünk. Vitatkozni nehéz vele, hisz ki általános iskolás szinten ismeri a történelmet és átélte Orbán Viktor 2010-el kezdődő ámokfutását, az tudja, miről beszél McCain. Viszont az a fránya időzítés, az ne lenne ennyire árulkodó.

Mikor Orbán Viktor a fülkeforradalom hevében eltörölte az alkotmányt, csóválták a fejüket. Mikor megszűntek a fékek és ellensúlyok, felnéztek az égre. Mikor lefejezte a független bíróságot, összevonták a szemöldöküket. Mikor Schmitt Pált nevezte ki köztársasági elnöknek, miközben Magyarország megszűnt köztársaságnak lenni, nevettek. Mikor elengedte a baltás gyilkost, felszisszentek. Mikor Szijjártó lett a külügyminiszter a térdüket csapkodták. Mikor Putyin és az energia került szóba, hirtelen újfasiszta diktátor lett az addig, csak nevetséges magyar miniszterelnökből.

Az amerikai véleményformálók megnyilvánulásai figyelemre méltók, megfontolandók, de nem hitelesek. Mindent tudtak, már évekkel ezelőtt. Elég lett volna az Amerikai Népszavát olvasni, ha nem előbb, legalább 2010-től. Abban Bartus László öt évvel ezelőtt már leírta szóról szóra azt, amit McCain elmondott a szenátusi szavazáson. Rendkívül bíztató, hogy a nemzetközi közvéleményt is foglalkoztatja az illiberális állameszme építése, de ne legyenek kétségeink, addig leszünk érdekesek a kongresszus épületében, amíg aktuálgeopolitikai helyzetünk tükrében a vezérünk ámokfutásai eléri az ingerküszöbüket. Megoldás kulcsát nem az Atlanti óceán túloldalán kell keresnünk, nem is a jelenlegi, opportunista, megélhetési díszellenzék soraiban, hanem a civil szerveződések megerősödésében, vagyis az átlagos, józan ítélőképességgel rendelkező magyar polgárnál.

Megnyugtatásul a békemenet szervezőinek és résztvevőinek, az ígéretből valóság lesz. Az új, demokratikus Magyarország független ügyészsége és bírósága senkit nem hagy az út szélén. Mindenkit megkeres, begyűjt, aki része, és haszonélvezője volt ennek az újfasiszta diktatúrának, és maffia államnak.

Hozzászólás